Facebook Pixel

Politika korišćenja kolačića

Ovo se odnosi na kolačiće na internet stranici www.amex-lab.rs, u vlasništvu AMEX Export-Import d.o.o. sa sedištem u Beogradu, Kornatska 3, poštanski broj 11060, Beograd, u daljem tekstu AMEX Export-Import d.o.o.

Šta su kolačići?

Kolačić je mali fajl slova i brojeva koji će se čuvati na vašem računaru, mobilnom terminalu ili drugoj opremi korisnika koji pristupa internetu. Kolačić se instalira putem zahteva za pregledačem zasnovanog na pretraživaču (npr. Internet Explorer, Chrome, Mozilla Firefox) i potpuno je "pasivan" (ne sadrži softver, viruse ili špijunski softver i ne može pristupiti informacijama o upravljačkom programu čvrstog diska).

Za šta se koriste kolačići?

Kolačići vam omogućuju da prepoznate korisničku opremu i prikaže web stranicu na odgovarajući način, prilagođenu individualnim željama korisnika.

Kolačići su dizajnirani da vam pruže bezbedno i bezbedno iskustvo pretraživanja interneta i da vam pruže kompletne usluge, u zavisnosti od ponašanja na mreži koje je prikazano na www.amex-lab.rs. Naime, na osnovu kolačića, AMEX Export-Import d.o.o. ima mogućnost da:

 • Prilagodite prezentaciju i prikaz svog sajta prema vašim željama (jezik, rezolucija, itd.).
 • Napravite anonimne statistike koje ne uključuju ličnu identifikaciju na osnovu vašeg ponašanja na sajtu i interesovanja za vaše proizvode. Ove statistike nam omogućavaju da poboljšamo strukturu i sadržaj stranice tako da vam možemo pružiti informacije koje su vam potrebne.
 • Obezbedite mere zaštite na Webu.

Koje kolačiće koristimo?

Koristimo dva tipa kolačića: po sesiji i fiksno. Ovo su privremene datoteke koje ostaju na korisničkom terminalu do kraja sesije ili zatvaranja aplikacije (web pretraživač). Fiksni fajlovi ostaju na korisnikovom terminalu neko vreme u parametrima Cookie-a ili dok ih korisnik ručno ne izbriše.

Kako se koriste kolačići na ovom sajtu?

Vaša poseta www.amex-lab.rs može instalirati kolačiće tako da možemo analizirati:

 • Performanse web sajta;
 • Vaša registracija (prijavljivanje, newsletter, itd.), Vaš korisnički profil;
 • Vaša lokacija za geografsko ciljanje;
 • Ali i da bismo mogli da isporučmo personalizovani sadržaj oglasa.

Funkcioniše li kolačić za lične podatke?

Sami kolačići ne zahtevaju upotrebu ličnih podataka i, u većini slučajeva, ne identifikuju lično korisnike interneta. Lični podaci prikupljeni korišćenjem kolačića mogu se prikupljati samo da bi se olakšale određene funkcije korisnika. Ovi podaci su šifrovani na način koji neovlašćenim osobama omogućava pristup.

Izbriši kolačiće

Aplikacije koje se koriste za pristup web stranicama (npr. Pretraživaču), podrazumevano čuvaju kolačiće na terminalu korisnika Interneta. Međutim, podešavanja možete promeniti tako da web-preglednik blokira automatsku instalaciju kolačića. Detaljne informacije o tome kako se upravlja kolačićima dostupne su u polju za podešavanja pregledača. Obaveštavamo vas da ograničavanje upotrebe kolačića može uticati na određene značajne prikaza stranica www.amex-lab.rs.

Zašto su internet kolačići važni?

Kolačići su važni za efikasno funkcionisanje Interneta, u interesu korisnika, jer pomaže da se stvori jednostavno i prilagođeno iskustvo pretraživanja interneta u skladu sa interesima, preferencama i ponašanjem svakog korisnika.

Blokiranje ili onemogućavanje kolačića može neke web lokacije učiniti neupotrebljivim ili značajno ograničiti vaše web iskustvo. Blokiranje ili onemogućavanje kolačića ne znači da nećete primati reklamne poruke, ali i da Vam naša web stranica neće pružiti iskustvo prilagođeno Vašem tipu ponašanja i preferenca.

Pitanja sigurnosti i privatnosti

Pošto svi korisnici Interneta imaju pravo da zaštite svoj online identitet, preporučljivo je da budete informisani o mogućim bezbednosnim rizicima. Kako ove datoteke razmenjuju stalne informacije između preglednika i stranice koju posećujete, informacije koje se prenose putem kolačića mogu biti presretene od strane neovlašćenih osoba ili programa. Na primer, ovo je moguće ako se pretraživač poveže sa serverom koristeći nešifrovanu / nezaštićenu mrežu - kao što je slučaj sa određenim Wi-Fi mrežama.

Drugi napadi zasnovani na kolačićima mogu biti mogući zbog pogrešnog podešavanja ovih datoteka na serverima. Ako web sajt ne zahteva da pretraživač koristi samo šifrovane kanale, napadači mogu da iskoriste ovu ranjivost da bi dobili pristup informacijama koje se prenose putem kolačića. Iz ovih razloga, neophodno je posvetiti više pažnje postavkama koje štite Vaše lične podatke na mreži.

Saveti za bezbednu i odgovornu navigaciju zasnovanu na kolačićima

Zbog svoje fleksibilnosti i činjenice da većina najposećenijih stranica koristi kolačiće, oni su gotovo neizbežni. Onemogućavanje kolačića neće vam omogućiti pristup sajtovima kao što su Youtube, Gmail, Yahoo itd.

Zbog toga vam nudimo nekoliko saveta koji će vam osigurati sigurno pretraživanje Weba putem kolačića:

 • Prilagodite postavke pretraživača za kolačiće.
 • Ako ste jedini korisnik terminala, možete postaviti datum isteka za produžene kolačiće.
 • Ako niste jedini korisnik terminala, razmislite o brisanju pojedinih podataka o pregledavanju svaki put kada zatvorite pretraživač.
 • Instalirajte antispyware aplikacije i držite ih ažurnima.
 • Uverite se da je vaš pretraživač uvek ažuriran, jer su mnogi od napada zasnovanih na kolačićima mogući zbog slabosti starih verzija pretraživača.
 • Svi pretraživači vam nude mogućnost prilagođavanja režima rada Cookie.

Da biste razumeli ova podešavanja, idite na neku od linkova ispod, u zavisnosti od pretraživača koji koristite:

 • Postavke kolačića u programu Internet Explorer
 • Postavke kolačića u Firefox-u
 • Postavke kolačića u Google Chrome-u
 • Postavke kolačića u Safariju