Facebook Pixel
Toggle Nav
Korpa

Pravo na zamenu i odustajanje od kupovine

Proizvodi kupljeni preko naše web stranice mogu se vratiti u skladu sa OUG 34/2014. Potrošač ima pravo da pismeno obavesti trgovca i otkaže kupovinu bez kazne i bez pozivanja na razlog, u roku od 14 dana od prijema proizvoda ili, u slučaju pružanja usluge, od zaključenja ugovora. Troškove povraćaja proizvoda će snositi kupac, u roku od 14 dana od raskida ugovora. Preporučuje se da se koristi ista transportna usluga koja se koristi za prijem proizvoda.

AMEX Export-Import d.o.o. će vratiti vrednost narudžbine što je pre moguće nakon prijema vraćenog proizvoda.

Definicija kupoprodajnog ugovora (čl. 2, 5): svaki ugovor po kojem se profesionalno prenosi ili se obavezuje da prenese vlasništvo nad robom na potrošača, a potrošač plaća ili se obavezuje da plati njegovu cenu, uključujući i svaki ugovor koji ima za cilj i proizvodi i usluge.

Ugovor se sklapa kada se izda poreska faktura, a ne kada se izda nalog ili izda automatska potvrda o prijemu.

U članu 12 se navodi da ostvarivanje prava na odustajanje i raskid obaveza strana u ugovoru. Vraćeni proizvod mora biti u istom stanju kao i isporučen (u originalnom pakovanju sa svim priborom, netaknutim etiketama i dokumentima koji su ga pratili). Proizvodi koji pokazuju fizičke promene, udarce, ogrebotine, prekomernu upotrebu i / ili neovlašćene intervencije, itd. Neće biti prihvaćeni za povraćaj.

Odredbe GEO 34/2014 primenjuju se samo na potrošača koji je definisan kao bilo koje fizičko lice ili grupa fizičkih lica koja su osnovana u udruženjima definisanim u čl. 2 tačka 2 NN 21/1992 o zaštiti potrošača, ponovo objavljena, sa naknadnim izmenama i dopunama.

Potrošač je odgovoran samo za smanjenje vrednosti proizvoda koji su rezultat njihovog rukovanja, različitog od onoga što je neophodno za određivanje prirode, karakteristika i funkcionisanja proizvoda.

Neki proizvodi su označeni pečatom koji proizvođač nanosi na ambalažu. Ovaj pečat nije nužno prisutan, a njegovo prisustvo je specifično za proizvođača. Prisustvo pečata nije obavezno da bi se pokazalo da je proizvod upravo u obliku i uslovima u kojima ga je izdao proizvođač. Šteta na pečatu ne ograničava pravo na raskidanje ugovora.

Postupak raskidanja ugovora

Potrošač obaveštava AMEX Export-Import d.o.o. o odluci da se raskine ugovor na jedan od sledećih načina: model ili izjava na trajnom mediju (papir, pošta ili fax). Potrošač ima 14 dana od prijema proizvoda da objavi raskidanje ugovora.

Obaveze AMEX Export-import d.o.o

Potpun povraćaj uplaćenih sredstava, uključujući troškove isporuke (osim ako je potrošač izričito izabrao drugu vrstu isporuke od standardne isporuke). Povraćaj će biti izvršen koristeći iste razumno primenljive metode plaćanja (u slučaju gotovinske isplate po isporuci, otplata će biti izvršena prenosom na bankovni račun koji je nedvosmisleno prenesen od strane potrošača). Obaveza naknade je ispunjena u roku od 2 radna dana od prijema proizvoda.

Obaveze potrošača

Proizvodi se predaju AMEX Export-Import d.o.o. lično ili se predaju ovlašćenom licu (određenom kuriru) bez nepotrebnog odlaganja i najkasnije u roku od 14 dana od objavljivanja odluke o odustajanju od ugovora. Potrošač će snositi troškove povraćaja. Potrošač je odgovoran samo za smanjenje vrednosti proizvoda koji su rezultat njegovog rukovanja, različitog od onoga što je neophodno za određivanje prirode, karakteristika i funkcionisanja proizvoda.

Proizvodi koji su isključeni iz povrata

Sledeće kategorije proizvoda se ne mogu vratiti ako nisu zapečaćene / neotvorena kutija:

  • Potrošna roba;
  • Proizvodi koji se ne mogu vratiti iz zdravstvenih ili higijenskih razloga;
  • Proizvodi napravljeni u skladu sa specifikacijama koje je predstavio potrošač ili su jasno personalizovane;
  • Usluge (ispitivanje, montaža, instalacija ili bilo koja druga usluga koja se pruža potrošaču);
  • Proizvodi koji pokazuju fizičke promene, udarce, ogrebotine, udarce (koji se ne nazivaju estetskim defektima u fabrici u prvih 48 sati od prijema proizvoda);

Ako ste kupili nekoliko proizvoda iste vrste i želite da ih sve vratite, samo jedan proizvod može biti otvoren, a ostali proizvodi se mogu prihvatiti samo ako su zapečaćeni.

Proizvodi dopremljeni na lager po posebnoj narudžbini i avansu ne mogu se vratiti.

Ova ograničenja se primenjuju prema OUG 34/2014 čl. 16.

Pravo na povrat sredstava

  • Možete zatražiti povraćaj novca za zamenu ili potpuni povraćaj novca (ako proizvod više nije dostupan).
  • Proizvod ne radi u prvih 48 sati (2 radna dana) od prijema. Ako je kupljeni proizvod postao nefunkcionalan ili ima proizvodne nedostatke, biće zamenjen funkcionalnim proizvodom nakon pismenog obaveštenja ili prezentacije u prostorijama na licu mesta u roku od 48 sati od prijema proizvoda.
  • Proizvod u oštećenom pakovanju. Za proizvode čije pošiljke pokazuju vidljivu štetu kurirskoj dostavi, preporučujemo da ih odbijete. Za dokazivanje, se može fotografisati i može se napraviti zapisnik zajedno sa predstavnikom kurirske kompanije u kojem se navodi stanje pošiljke od trenutka isporuke. Rizik od gubitka ili oštećenja vaših proizvoda će biti u potpunosti prenesen kada uđete u fizičko posedovanje proizvoda. Svaka naknadna žalba neće biti razmatrana. Ako je prevoznik naplaćen od strane potrošača, rizik se prenosi prilikom isporuke robe prevozniku.
  • Proizvodi su isporučeni pogrešno. Ako je proizvod isporučen drugačije od naručenog.

Povratni troškovi za gore navedene situacije (ne u slučaju odustajanja) su zbog naše trgovine.

Zahtevi za povraćaj su istaknuti na našem sajtu, u segmentu za korisničku podršku ili dolaskom u AMEX Export-Import d.o.o. na licu mesta sa proizvodom u roku od 48 sati od prijema proizvoda.

Pomenuti

U svim gore navedenim slučajevima, osim kod kvarova u garantnom roku, proizvodi se moraju vratiti u stanje u kom su primljeni, u originalnom pakovanju i uz sve originalne dodatke i dokumente. Oštećenje proizvoda ili njihovo stavljanje u stanje koje onemogućava njihovu preprodaju može dovesti do uskraćivanja povrata.

Svaka promena u stanju proizvoda ili pogoršanje njihovog originalnog pakovanja, što onemogućava prodaju proizvoda kao novog, automatski dovodi do primene postupka povraćaja koji podleže administrativnim taksama za vraćanje proizvoda državi u kojoj su isporučeni; porezi su između 0 i 50% početne vrednosti proizvoda. Iznos administrativne takse će biti prosleđen klijentu kada primimo oštećene / modifikovane proizvode.